vrijdag 25 maart 2011

Sabam wil vrachtwagenchauffeurs muziekheffing opleggen


Sabam wil vrachtwagenchauffeurs muziekheffing opleggen

aankondiging
donderdag - De Belgische auteursrechtenorganisatie Sabam wil dat vrachtwagenchauffeurs een bijdrage gaan betalen, omdat zij tijdens hun werk naar muziek luisteren op de radio. De cabine wordt daarbij als werkvloer bestempeld. Politici zijn tegen de heffing. »

vrijdag 18 maart 2011

71 risicovolle bedrijven niet veilig genoeg .

18 maart 2011

71 risicovolle bedrijven niet veilig genoeg

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken
Ten minste 71 bedrijven vergelijkbaar met Chemie-Pack, het chemiebedrijf in Moerdijk dat in januari in vlammen opging, zijn niet veilig genoeg. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur & Milieu) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer op basis van een onderzoek door de VROM-Inspectie.
ANP_chemiepack_luchtfoto
Atsma liet op verzoek van de Tweede Kamer de zogenoemde quickscan uitvoeren van bedrijven die in dezelfde risicocategorie vallen als Chemie-Pack.
De inspectie onderzocht 416 risicovolle bedrijven op vijf van acht belangrijkste elementen die te maken hebben met veiligheid. Hieruit kwam naar voren dat 71 bedrijven op een of meer punten 'slecht' scoren. Van 29 bedrijven is geen informatie beschikbaar, dus het cijfer kan nog hoger uitvallen.
Van de 71 bedrijven scoren er 25 'slecht' op twee of meer van de vijf onderzochte punten, zoals de planning voor noodsituaties, de identificatie van gevaren en de beoordeling van risico's. Vooral deze 25 bedrijven worden onderworpen aan nader onderzoek door de VROM-Inspectie.
Atsma wijst erop dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie ligt bij gemeenten en provincies en hij zal ze daarop aanspreken. ,,Indien nodig deins ik er niet voor terug om juridische stappen te zetten'', aldus de staatssecretaris. Ook wil hij kijken wat mogelijk is om als rijksoverheid de grip op de veiligheidssituatie bij risicovolle bedrijven te versterken.
Het onderzoek wijst ook uit dat gemeenten toezeggingen uit 2010 niet hebben nageleefd over het op orde brengen van vergunningen en handhaving bij bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan. Dat is in 73 van 196 situaties het geval. Vorig jaar startte de VROM-Inspectie al juridische procedures tegen twaalf gemeenten. Waar nodig gebeurt dit ook bij de 73 andere gevallen.
In de brief van Atsma staan ook de uitkomsten van een zogenoemd 'feitenrelaas' bij Chemie-Pack. Hieruit blijkt dat de vergunning op sommige onderdelen onvoldoende duidelijk is en dat de gemeente Moerdijk, verantwoordelijk voor het milieutoezicht op Chemie-Pack, bij overtredingen niet altijd de eigen 'handhavingsstrategie' volgde.
Naar de brand in Moerdijk lopen momenteel meer onderzoeken, waaronder een strafrechtelijk onderzoek naar Chemie-Pack.

Bron: ANP

donderdag 10 maart 2011

Inbraak in 19 vrachtwagens op parkeerplaats in Monster

MONSTER - De politie onderzoekt een reeks inbraken in een aantal vrachtwagens die op het parkeerterrein aan de Vlotlaan geparkeerd stonden. 

Woensdagochtend 9 maart omstreeks 01.00 uur kreeg de politie een melding dat twee mannen op het parkeerterrein aan het inbreken waren. Een getuige belde direct 112 toen hij de mannen zag lopen. 

Ondanks dat de politie met meerdere eenheden snel ter plaatse was, waren de daders al gevlogen. Ook een zoektocht met politiehonden had geen resultaat. Wel bleek dat de twee daders waren weggelopen maar de nabij gelegen woonwijk. Uit onderzoek bleek dat de twee daders 19 vrachtwagens hebben opengebroken. 

Van de twee daders is een summier signalement bekend. Leeftijd circa 17 jaar. Een droeg een donkere jas en de andere had een petje op.



bron transportonline

dinsdag 1 maart 2011

Rijtijdenwet moet veranderen

Als het aan de Twentse transportbedrijven Nijhof-Wassink, Pultrum en Bolk ligt wordt de rijtijdenwet veranderd. “Omdat er in die wet geen marges zitten”, verduidelijkt praktijkopleider Henk Bakker van eerstgenoemde onderneming uit Rijssen maandagmiddag aan Transport Online.

"De rijtijdenwet is toegespitst op de digitale tachograaf waar dus geen enkele marge inzit", benadrukt hij.

Gaat het lukken om de rijtijdenwet te veranderen? Bakker: "Wij moeten ergens beginnen en een aanzet geven. Hoe het gaat uitpakken moet blijken. Doe je niks, dan gebeurt er ook niks."

Bakker houdt zich bij Nijhof-Wassink onder andere bezig met de rijtijdenwet en digitale tachograaf. Hij kent de voorbeelden van chauffeurs die in de problemen komen.

Chauffeurs die bijna thuis zijn moeten hun vrachtwagen parkeren omdat de wet dat vereist. De drie Twentse transportbedrijven willen dat een chauffeur langer mag doorrijden als er onverwachte vertragingen optreden.



lees verder :-: 

bron transport online